DIY: Babymobile met bosdiertjes

Hoe leuk is het om een persoonlijk cadeau te geven tijdens een babyshower of bij de kraamvisite? Maak via onderstaande stappen zelf een babymobile met schattige bosdiertjes! Let op: deze DIY vergt wel wat tijd, dus geen last-minute project. Wij naaiden alle figuurtjes op de naaimachine, maar het kan ook met de hand.

Niveau: 4 van 4

Dit heb je nodig:

 • verschillende kleuren viltlapjes of geweven katoen.
 • katoengaren
 • naaigarens in kleuren die passen bij het vilt
 • 14 houten of siliconen kralen
 • 1 houten of siliconen bijtring
 • vulmateriaal: plukbaar katoenvilt of fiberfill
 • de binnenste ring van een borduurring
 • textiellijm
 • schaar
 • patronen

* Alle materialen zijn verkrijgbaar in jouw Jan Sikkes m.u.v. de borduurring. Wissel bij elke viltkleur ook van naaigaren.

Zo maak je de mobile:

 1. Print de patronen en knip alle onderdelen uit. Speld ze op de juiste kleuren vilt. Knip de lijfjes en hoofdjes van de dieren op het vilt met 1 mm eromheen uit. Knip alle onderdelen dubbel uit (voor en achterkant).
 2. We beginnen met de paddenstoelen. Stik de stelen op elkaar en doe ze daarna tussen de twee stukken van de hoed. Plaats tussen de bovenkant van de hoedjes een lang stukje katoengaren van 10 cm. Stik dit vast. Maak zo 3 paddenstoelen.
 3. Dan de bladeren. Leg twee vormpjes van de bladeren op elkaar met een stukje katoengaren van 10 cm ertussen bij de steel. Stik alles vast. Maak op deze manier 4 bladeren.
 4. De laatste 3 bladeren maak je op dezelfde manier, maar nu stik je het katoengaren met de paddenstoelen aan de onderkant van het blad en een lang stuk garen (40 cm) aan de bovenkant.
 5. Leg de vormpjes voor de boom op elkaar. Tussen de twee delen voor de stam leg je een stukje katoengaren van 20 cm. Stik de stam op elkaar. Plaats de stam tussen de twee bovenste delen van de boom. Stik de boom gedeeltelijk dicht met de stam er tussen en aan de bovenkant een stuk katoengaren van 30 cm. Vul de boom met vulmateriaal en stik het helemaal dicht.

Beer

 1. Stik het ronde buikje en de snuit op het lijfje. Stik een klein zwart streepje op de snuit.
 2. Stik de armdelen op elkaar en vul voordat je die helemaal dichtmaakt met vulmateriaal.
 3. Plak de ‘binnenoortjes’ met textiellijm op de bruine ‘buitenoortjes’. Leg de lijfjes op elkaar met de oortjes op de goede plek, speld aan de bovenkant een stuk katoengaren van 40 cm en aan de onderkant garen met een blad.
 4. Stik het beertje dicht, maar laat een deel open om het te vullen. Stik het daarna helemaal dicht.
 5. De armpjes plak je met textiellijm op voorkant van het lijfje (aandrukken en goed laten drogen). Plak ook de neus en de oogjes op de juiste plek.

Hertje

 1. Stik het ‘gezicht’ op beide lijfjes. De oren bestaan beide uit 1 viltlaag. Stik ze op het kopje en zorg daarbij dat ze een beetje ‘krullen’.
 2. Stik de twee delen voor de staart op elkaar.
 3. Leg de lijfjes op elkaar en speld het staartje ertussen. Speld boven bij het kopje een stuk katoengaren van 40 cm en onderaan het lijfje het katoengaren met blad. Het garen tussen het hert en het blad is bij ons zo’n 6 cm. 
 4. Stik het hertje dicht, maar laat snuit nog even open. Vul het lijfje alvast met het vulmateriaal en stik het daarna helemaal dicht. Gebruik bij het vullen evt. Een potlood om de hoekjes en uiteinden goed te vullen.
 5. Plak met textiellijm het neusje en de ogen op hun plek en de vlekjes op de heup.

Vos en wasbeer

 1. De wasbeer en vos maak je ongeveer op dezelfde manier, alleen de gezichtjes en staarten verschillen. Plak de binnenoortjes op de buitenoortjes en stik het ronde buikje op het lijfje. Stik de zwarte oogdelen van de wasbeer op het kopje en bij de vos is dit het witte gezichtsdeel. 
 2. Stik de armdelen op elkaar en vul ze. 
 3. Stik bij de wasbeer de strepen op de staart (beide kanten) en doe dit ook bij de staart van de vos. Vul de staart op met vulmateriaal voordat je die helemaal dichtstikt.
 4. Speld de staart op de juiste plek tussen de twee lijfdelen. Speld ook het katoengaren met blad onderaan. Stik alles dicht en vul het op.
 5. Bij de wasbeer: leg het bovenste deel van de hoofdjes op elkaar met daartussen de oren en een stuk katoengaren van 40 cm. Bij de vos: gebruik het katoengaren met de boom. Voor beide dieren: stik eerst alleen de bovenkant van het hoofdje, dus van wang tot wang. Vul het hoofdje met vulmateriaal.
 6. Nu komt een lastig onderdeel: plaats het lijfje én de armpjes tussen de stofdelen van het hoofdje en stik alles dicht. Wij deden dit op de naaimachine, maar met de hand is het wat makkelijker.
 7. Plak de oogjes en neusje op het kopje met textiellijm. Je kunt ze ook met de hand op de kopjes stikken met zwart garen.

Afwerking

 1. Kijk alle viltdelen na en knip de randen netjes.
 2. Rijg de houten kralen aan de katoengarens. Haal het garen twee keer door de kraal om deze ‘vast’ te zetten.
 3. Markeer met een potlood op de houten borduurring waar de touwtjes ongeveer moeten komen. Dit is op 6 plekken (de vos hangt los in het midden van de ring). Verdeel de touwtjes met de dieren en paddenstoelen over de ring. Wikkel ze drie keer om de ring en zet ze dan ‘vast’ met een houten kraal.
 4. Knoop alle touwtjes aan de bijtring vast, hang ‘m zo boven een wieg of box. En je mobile is klaar! Een super schattig eindresultaat, vind je niet?

Varieertip: gebruik andere diertjes, vormen, kleuren of voeg extra onderdelen toe.

needle-1

Bekijk fournituren

Een klein deel van onze fournituren staat online, maar in de winkel is het assortiment nog vele malen groter. Ritsen, garen, tassenband, fiberfill...

wicker-basket

Shop alle materialen

Naast alle stoffen op de website hebben we nog veel meer in onze winkels. Verbreed je zoekgebied en scoor de mooiste stoffen.

Meer DIY's?

Ga aan de slag!