Wafelstof

Jarenlang keek men amper om naar wafelstoffen, maar gelukkig hebben we de weg teruggevonden naar deze super stof! Zoals bijna alle stoffen zijn ze er in enorm veel variaties. Hierdoor kun je het doek voor de meest uiteenlopende projecten gebruiken, maar het meest populair is de stof nog altijd in de babykamer.

Bekijk hieronder een deel van onze collectie wafelstoffen en check direct de voorraad in jouw Jan Sikkes. In de winkel hebben we nog veel meer kleuren dan je hier online ziet.

Stoffen voor ieder project

Ontdek de mooiste wafelstoffen

fabric
modestoffen Onze collectie wafelstof
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

Wat is wafelstof?

Misschien ken je wafelstof (of wafeldoek) beter onder term ‘piqué’. Deze term wordt ook veel gebruikt en betreft dus dezelfde stof als het bij ons genoemde ‘wafeldoek’. De stof is vaak gemaakt van katoen waarbij de draden geweven zijn in een wafelbinding. Lange flotteringen lossen scherpe kruisingen af waardoor een wafel-reliëf ontstaat. De stof krijgt letterlijk diepte en heeft hierdoor een echt eigen uiterlijk. Vaak geldt; hoe fijner het reliëf, hoe meer het voor kleding wordt gebruikt. De stof is dan namelijk wat soepeler en draagt prettiger.

En wist je dat er ook gebreide varianten zijn van de wafelstof? Meestal wordt dit ‘jerseypiqué’ genoemd en deze stoffen worden meestal gebruikt in de mode. Grove wafelstoffen zijn stugger en werden vroeger verwerkt tot huishoudtextiel (de werkdoekjes!) en tegenwoordig maakt men er vaak dekens, spreien of hoezen van.

Het wafelreliëf heeft als voordeel dat het erg goed vocht opneemt en om deze reden werd de stof vroeger dus vaak gebruikt als praktisch huishoudtextiel. Het reliëf zorgt er bovendien voor dat vocht snel kan verdampen, waardoor wafeldoek redelijk vlot droogt.

De perfecte combi

Het leuke aan wafeldoek is dat je het goed kunt combineren met andere stoffen. Zo heb je vast al eens een warme wafeldeken gezien met aan de achterzijde een vrolijk bedrukte poplin-katoen. Of misschien met een zachte fleece voor de wat koudere nachten. Wafeldoek dient soms als een mooie effen basic stof waardoor je een andere stof met een drukker dessin kunt kiezen om mee te combineren. Maar het kan ook andersom; kies een bedrukte wafelstof die je combineert met een effen katoen of fleece. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wafeldoek van Jan Sikkes

De wafeltrend is ons niet ontgaan! Deze stoffen zijn enorm populair en vliegen de winkel uit. Gelukkig heb je bij ons een brede keuze in verschillende wafeldoeken en hebben we altijd genoeg. Basic effen hebben we in veel kleurtinten die overeenkomen met de trends van het moment. Kijk ook eens naar de fijnheid en het reliëf van de verschillende wafelstoffen. En we hebben ook nog een aantal bedrukte wafelstoffen. Keuze genoeg dus!

Vind jouw Sikkes

Jouw project

Wafelkatoen is eenvoudig te verwerken, omdat het vrij stevig en vormvast is. De beginner kan dus goed aan de slag met deze populaire stof. Je kunt het bovendien eenvoudig wassen, omdat het vaak (wel even checken) bestaat uit katoen. Doe wafeldoek niet in de droger en indien gewenst kun je strijken op lage temperatuur.

Vrolijk jouw babykamer op met mooi wafeldoek! Naai je eigen dekentjes, een hoes voor het aankleedkussen, badcape, spuugdoeken en zelfs een boxkleed. En ken je die opbergmandjes? Ook die maak je met wafelstof! Gebruik hierbij nog wel wat versteviging. Vergeet jezelf trouwens niet; maak een mooie badjas of warme sprei voor op je bed.