Gordijnen op maat: maakwijzen

Misschien heb je al een stof gevonden en ben je nu bij de volgende stap aanbeland: de maakwijze. Daarbij maak je een keuze uit plooisoort en de wijze van ophangen. Er zijn een aantal mogelijkheden, ieder met hun eigen voordelen en uitstraling.

Enkele plooi
Veelvoorkomende plooi die geschikt is voor stevige, dikke stoffen. Ook gevoerde stoffen kun je het beste een enkele plooi geven. Nadeel van een enkele plooi is dat de stof onderaan minder goed in de plooi kan vallen. Dat is voornamelijk het geval bij hoge raampartijen; korte gordijnen hebben hier geen last van. 

Dubbele plooi (of vlinderplooi)
Een dubbele plooi zorgt voor een rijkere plooi ten opzichte van een enkele plooi. Dit is aan te raden bij een normaal tot hoog gordijn. Hoe dunner de stof is, hoe rijker de plooien moeten zijn om ook onderaan mooi golvend te vallen.

Driedubbele plooi (of triplooi)
Deze plooi is erg geschikt voor vitrages en inbetweens of hele hoge raampartijen. Deze rijke plooiing zorgt ervoor dat de stof ook onderaan mooi golft. 

Waveplooi
Dit is de meest trendy en elegante plooi, omdat een wavegordijn altijd en overal perfect valt. Vooral met brede raampartijen is een waveplooi aan te raden, doordat een wavegordijn tot een dun pakket naast het raam te 'vouwen' is. Deze plooi is geschikt voor erg veel stofsoorten, maar met name voor dunnere stoffen.

Bovenstaande plooigordijnen bevestig je allemaal aan een rail.

Ringengordijnen
Een andere mogelijkheid om gordijnen plooiend te krijgen, is om er ringen in te slaan. Er zijn ook ringen met een haakje eraan waaronder je een plooigordijn hangt. In dat geval kies je dus ook een plooiing (enkel, dubbel of driedubbel). Beide typen ringengordijnen hang je aan een roede.

Afwerkingen

Naast de verschillende maakwijzen kun je ook keuzes maken in de afwerking van je gordijn. 

Zoom of loodveter
De onderkant van je gordijn verdient een mooie afwerking. Je kunt kiezen voor een zoom met loodjes in de hoeken of een loodveter. Beide geven je gordijn wat meer gewicht aan de onderkant en zorgen voor een mooi golvende onderkant. 

Voor een zoom hebben we extra stof nodig. Dat kan bij kamerhoge stoffen soms lastig zijn, omdat deze stoffen een maximale hoogte (en onbeperkte breedte) hebben. In zo'n geval kan een loodveter de oplossing bieden. Onze gordijnspecialisten kunnen je adviseren in de winkel of telefonsich als je online een gordijn bestelt.

Voering
Heb je een stof gevonden, maar houdt deze niet genoeg licht tegen voor bijvoorbeeld de slaapkamer? Dan kun je ervoor kiezen je gordijn te laten voeren. Gordijnvoering is meestal licht van kleur (wit of ivoor) en dit heeft bovendien in de zomer een verkoelende werking. Je kunt gordijnen ook voeren met een zachte isolerende laag, iets wat erg handig is wanneer je last hebt van tocht.

Embrasse
Heeft jouw interieur een klassieke look en zoek je een mooi bijpassend gordijn? Dan kan een embrasse een mooie toevoeging zijn. Dit is een soort band waarmee je het gordijn sierlijk bij elkaar houdt naast je kozijn. 

wicker-basket

Gordijnen bestellen in de winkel

Liever de stof even voelen en face-to-face contact met een medewerker? Dat begrijpen we heel goed. Kom naar jouw dichtstbijzijnde Jan Sikkes!

curtains

Online gordijnen bestellen

Woon je niet in de buurt van een winkel? Geen probleem. Bestel je gordijnen online met hulp van onze gordijnspecialisten én laat ze thuis bezorgen.

Gordijntypen

Vind het gordijn van je dromen

Verduisterende gordijnen

Een donkere slaapkamer bevordert je nachtrust en daar kunnen verduisterende gordijnen bij helpen. Deze stoffen houden namelijk bijna al het licht tegen. Je kunt ook 100% lichtdichte gordijnen in je slaapkamer hangen, dan bereik je het donkerste resultaat. 

Verduisterende gordijnen bekijken