Vilt

Vilt, wie kent het niet? Het is uitstekend hobby-materiaal en een perfecte stof om mee te beginnen als je nog niet veel ervaring hebt. Dat komt doordat vilt naast naaien (met de hand of naaimachine) ook geschikt is om te lijmen. Bovendien is vilt helemaal niet duur en is het verkrijgbaar in verschillende diktes, afmetingen en kleuren.

Bekijk (een deel van) ons assortiment hieronder, controleer de voorraad en scoor het vilt in jouw Jan Sikkes. We hebben viltlapjes van 20x30 cm en de andere viltsoorten die je ziet zijn op rol.

Vilt voor jouw project

Vind jouw soort

folding
fournituren Vilt
Toon meer producten

Wat is vilt voor stof?

Vilt is een van de eerste textielvormen. Er werd al gevilt nog voordat het weven en breien is ontstaan. Vilt ontstaat door het in elkaar haken van vezels. Een klein misverstand is dat dat alleen met wol kan, maar het kan ook gemaakt worden van plantaardige grondstoffen, zoals bamboe, of synthetische stoffen. Tegenwoordig wordt kunstweefsel veel gebruikt voor het maken van vilt. Omdat dit product niet wordt geweven of gebreid is het dus een non-woven textielsoort. 

Inspiratie met vilt

Vilt is een fijn en veelzijdig product om te gebruiken voor je knutsel- en hobbyprojecten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van kaarten, kleine poppetjes of figuurtjes, tassen, mandjes en allerlei andere decoratieprojecten. Zo hebben wij met vilt eierwarmers gemaakt voor Pasen, een babymobile met schattige figuurtjes en voor Sinterklaas maakten we een slinger en een mijter. Je merkt, vilt is een enorm veelzijdig product.

Je vindt op onze inspiratie-pagina nog veel meer leuke DIY's. Naast vilt, werken we met de meest uiteenlopende stoffen, zoals gordijnstoffen, skaileer, imitatiebont, katoen en ga zo maar door. We variëren in niveau, zodat iedereen aan de slag kan. Heb je een DIY van ons gemaakt? Laat het ons weten door ons te taggen in je foto op Instagram. Vinden we leuk!

Naar de DIY's

Voordelen van vilt

Vilt is fijn materiaal om mee te werken, je kunt het lijmen of naaien en weet je wat mooi is? Vilt rafelt niet, dus je hoeft het ook niet af te werken: ideaal! Nog een voordeeltje: het grootste gedeelte van ons vilt is gemaakt van acryl. Hierdoor kun je je vilt gemakkelijk wassen en vervagen de kleuren niet.

Vilt kun je bij ons vinden in alle kleuren van de regenboog. Daarnaast hebben we verschil in dikte en breedte. Zo is er vilt op de rol van stevige kwaliteit van wel 3 mm dik en vilt van soepele kwaliteit van 1,5 mm. Daarnaast hebben we viltlapjes verkrijgbaar in 39 (!) kleuren!