Versteviging

Soms is het nodig om bepaalde stoffen of delen ervan te verstevigen. Dat kan zijn wanneer je een tas maakt van een stof die eigenlijk te dun is of wanneer je een stevige bodem wilt maken. Ook bij kledingstukken is het soms handig om delen te verstevigen. Denk aan een deel waarin knoopsgaten komen of een tailleband die steviger moet worden. Versteviging kan dus bijdragen aan een mooier eindresultaat.

Bekijk een deel van ons assortiment 'Versteviging' hieronder, controleer de voorraad en shop het artikel in jouw Jan Sikkes. Staat jouw artikel er niet bij? Neem dan ook een kijkje in onze winkels, grote kans dat je vindt wat je zoekt.

Versteviging voor textiel

Vind jouw benodigdheden hier

measure-tape
fournituren Versteviging
Toon meer producten

Wanneer een stof verstevigen?

Een stof (of een deel ervan) verstevigen kan verschillende redenen hebben. Misschien is jouw stof kwetsbaar (dunne of opengeweven stoffen, zoals mousseline, batist of voiles) en heb je wel stevigheid nodig op bepaalde plekken. Denk aan delen waar (druk-) knopen komen of een boord of tailleband die je steviger wilt maken dan de rest van het kledingstuk. Het kan ook zijn dat je naden wilt verstevigen of dat je een tas aan het maken bent waarbij je een stevige bodem wilt hebben.

Voor iedere situatie hebben we speciaal verstevigingsmateriaal. Zo is er vlieseline, decovil (zeer dik en stevig), solovlies, dubbelzijdig plakvlies, zoomband en naadband.

Geen idee wat je nodig hebt? Vraag onze medewerkers in jouw Jan Sikkes naar advies. Zij zijn de experts en komen er samen met jou uit wat je het beste kunt gebruiken.

Naadband

Naadband is een bandje van vlieseline. Dit wonderbandje gebruik je om mooie/strakke naden mee te maken. Naadband zorgt er namelijk voor dat je stof niet gaat rafelen en uitrekken. Van dit mooie product hebben we verschillende soorten in ons assortiment. Rekbaar naadband, niet-rekbaar naadband en zelfs naadband om naden waterdicht mee te maken. De banden zijn verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart. 

Vormband

Vormband is een schuingesneden bandje van 12mm. Het is een soepel bandje die je makkelijk op je textiel kunt strijken. In het bandje zit een verstevigingsdraad, hiermee zorg je voor stabiliteit. Vormband wordt veelal gebruikt voor ronde- en schuingesneden randen, denk hierbij aan de rand bij de hals of armsgaten. Het vormband is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart. 

Zoomband

Met zoomband maak je mooie zomen zonder te naaien, super handig als je een zoom wilt zonder zichtbare stiksels! Het zoomband is ook nog eens makkelijk te bevestigen, er zit namelijk een plaklaag aan beide kanten. Als je zoomband goed in de zomen is geplaatst, dan kun je het zoomband vastzetten doormiddel van een strijkijzer. Je strijkt dus gewoon over het zoomband heen, het strijkijzer en de plaklaag van de zoomband doen de rest.

Zoomband is te gebruiken bij het maken van kleding, gordijnen of decoratie/hobbyprojecten. Dit veelzijdige product is er in diverse breedtes en met rek.