Boordstof

Sportbroeken, vesten, truien; ze hebben heel vaak een boordje. In de mouwen, broekspijpen of taillebanden; je hebt ze vast al eens opgemerkt. Dat zijn boorden of cuffs. Boordstof is een tricotstof om een kledingstuk mee af te werken, maar ook om het stevigheid te geven en op plekken te tailleren. Boordstof is dus niet alleen handig, maar kan ook de finishing touch zijn voor jouw project!

Bekijk hieronder een deel van ons assortiment boordstoffen (rondgebreid) en bekijk de rest (bijv. de kant-en-klare cuffs) in jouw Jan Sikkes.

De finishing touch

Bekijk een deel van onze boordstoffen

folding
fournituren Boordstof
Toon meer producten

Rondgebreid en cuffs

Kant-en-klare boordjes noemen we 'cuffs'. Deze cuffs hebben we in allerlei soorten: met strepen, uni gekleurd en in allerlei trendy kleuren. Dit assortiment staat niet online, maar we hebben erg veel aanbod. Kijk daarvoor dus in jouw Jan Sikkes. We kijken naar de kleuren en trends van het moment, dus dit assortiment is sterk aan verandering onderhevig.

Andere boordstoffen vind je wel online (hierboven). Deze verkopen we op een rol per meter prachtig rondgebreid en dus zonder naad. Boordstof is soms geribbeld, maar we hebben ook varianten die glad aanvoelen. Doordat boordstof ook wordt gebruikt om een bepaald kledingstuk een 'wauw-effect' te geven zijn er diverse kleuren, tinten en varianten te koop.

Tips voor werken met boordstof

Boordstof verwerken kan wat lastig zijn als je er geen ervaring mee hebt. Het is immers belangrijk dat een boord goed aansluit.

  • Denk erom dat je niet te veel stof gebruikt, hierdoor bestaat de kans dat een boord gaat lubberen of niet mooi in vorm blijft. Voordat je in de boordstof gaat knippen zorg je eerst dat je project in elkaar is gestikt, zo kun je de juiste maten opmeten met je meetlint.
  • Boordstoffen zijn rondgebreid en altijd 35 cm breed. Door ze in de lengte open te knippen heb je een stofbreedte van 70 centimeter. Nu kun je het goede formaat knippen uit de stof.
  • Zorg bij het naaien dat je de juiste fournituren en naalden koopt. Gebruik onder de machine een rekbare steek, in de meeste gevallen is dat een zigzag-steek. Het mooiste resultaat krijg je met een lock-steek op de lockmachine. Een andere optie is het gebruik van elastisch garen.
Meer over elastisch garen

Hoe bereken je boordstof?

Om boorden goed aan te laten sluiten is het belangrijk dat je de volgende methode aanhoudt.

Neem 75% van de af te werken randen. Meet de lengte van het kledingstuk op, mouw, broekspijp of hals. Vermenigvuldig de gemeten lengte met 0,75 (1 meter x 0,75 = 75 centimeter). Tel de benodigde naaiwaarde hierbij op. Hiervoor wordt meestal 2 cm aangehouden. (1 meter x 0,75 = 75 cm + 2 cm = 77 cm).

De stof is maar 3/4e van de lengte van je af te werken rand, daarom moet je de stof een beetje uitrekken als je het gaat bevestigen.

Mocht je nog niet helemaal zeker zijn over het maken of bevestigen van boordstof, laat je dan adviseren door ons kundig winkelpersoneel.